Bine ati venit!

Ce e S.A.S. Adventure?

S.A.S. Adventure e o asociație sportivă care dorește să promoveze sportul, în special alpinismul, schiul alpin și turele montane. Mai mult decât atât, dorim să evidențiăm sportivi mai puțin cunoscuți, dar extrem de talentați, care au dat dovadă de un potențial foarte mare. Ideea a venit la o bere, într-un cerc de prieteni cu aceleași pasiuni, care, datorită iubirii pentru munte, au dorit să facă ceva mai special.

Cu cu ne ocupăm?

Pe lângă faptul că dorim să promovăm mișcarea fizică, S.A.S Adventure se ocupă și cu organizarea de cursuri/tabere de alpinism și tabere pentru copii și adulți, unde dorim ca toți participanții să învețe noțiuni elementare în ceea ce privește cățăratul pe stâncă și însușirea unor elemente de siguranță, să învețe să se orienteze într-un teren necunoscut și de asemenea, să se folosească de natură pentru a supraviețui. De asemenea, organizăm și ture montane, de obicei în weekend, astfel încât să poată participa cât mai multă lume. Aceste ture pot varia de la ture de o zi, până la ture de mai multe zile, cum ar fi parcurgerea crestei Rodnei, cu atingerea tuturor vârfurilor.

Pentru că dorim să ieșim un pic din tipar și să oferim altceva, atât în cadrul taberelor, cât și în cadrul turelor montane, vom adăuga și elemente de supraviețuire (procurarea apei, construirea unui adăpost, procurarea hranei, tipuri de foc) și de topografie (orientarea într-un teren necunoscut, folosirea hărții și a busolei). Toate aceste activități dorim să le îmbinăm cu distracție (petreceri la un foc de tabără, cu cântece de munte și voie bună) și cu socializare.

O parte foarte importantă în cadrul S.A.S. Adventure o reprezintă schiul. Astfel, suntem la a 3-a ediție de Dorna Alpin Open, un concurs de schi alpin care abordează probe ca slalom uriaș, slalom special și Super-G, pentru toate categoriile de vârstă, de la copii de 6 ani, până la seniori de 60 de ani. Pe lângă organizarea de evenimente competiționale în schi alpin, organizăm tabere de schi pentru adulți și copii. Mai mult, dorim să punem bazele unei școli de schi, unde vom iniția și învăța orice copil sau adult să schieze (schi alpin sau off-pist) de către instructori specializați și foști sportivi de performanță.

Schi

Schi alpin, schi off-pist

Familiarizare, inițiere și învățare procedee de coborâre în schi alpin, tabere de schi alpin. Organizare de evenimente competiționale în schi alpin – copii/adulți. Inițiere, învățare, ghidaj în schi alpin off-pist și tabere pentru copii/adulți.

Alpinism

Escalada, alpinism

Familiarizare, inițiere, învățare procedee de cățărat, copii/adulți. Tabere de alpinism cu cățărare în diferite roci. Oferim echipament profesional complet (corzi, hamuri, carabiniere, echipament de protecție).

NOȚIUNI DE BAZĂ
•cunoașterea materialelor
•familiarizare și lucrul cu acestea

TEHNICI SI PROCEDEE DE CĂȚĂRAT
•cunoașterea, clasificarea șifolosirea prizelor
•procedee de cățărare liberă
•poziția pe stâncă – echilibru
•ramonaj – metoda folosită în hornuri înguste și fisuri largi, cu ajutorul spatelui, a mâinilor și a picioarelor
•bavareză – metodă de escaladă aplicabilă în diedre cu fisura clară și cu muchiile vii
•tehnici de abordare diedru
•tipuri de fisuri
•chei – metoda folosită în situațiile când fisurile nu au prize clare, bine conturate
•top rope – escaladarea în manșă (legat în coardă)
•filarea coechipierului
•cațăratul în echipe

Supraviețuire

Topografie, elemente de supravietuire

Învățare procedee de supraviețuire: topografie, orientare, confecționare de adăpost, aprinderea focului cu dispozitive improvizate, învățare arbori, plante, procurare hranei și a apei.

Supraviețuire

•APA – importanța apei în traseele montane; modul de procurare a apei; moduri de filtrare a apei; când și cum se face hidratarea
FOCUL – importanța focului; alegerea locului pentru aprinderea focului; modalități de aprindere a focului; tipuri de focuri (avantaje și dezavantaje)
HRANA – identificarea surselor de hrană; tipuri de plante/fructe care sunt comestibile/necomestibile; cum și când se culeg; pescuitul cu materiale improvizate; modul de preparare a hranei; tipuri de capcane
ADĂPOSTUL – alegerea locului pentu confecționarea adăpostului; tipuri de adăpost; confecționarea unui adăpost cu materiale din natură; instalarea unui cort
ECHIPAMENTUL – modul de alegere a echipamentului în funcție de sezon; echipamentul esențial pentru mersul pe munte
CUNOAȘTEREA FLOREI ȘI A FAUNEI
PRIM AJUTOR ȘI MEDICAMENTE ESENȚIALE

Topografie

•ORIENTARE – inițiere în orientarea turistică; orientarea cu/fără hartă sau busolă; recunoașterea reperelor geografice în teren; orientarea în pădure, gol alpin sau pășune; orientarea după poziția soarelui și a aștrilor; identificarea punctelor cardinale; nordarea hărții
BUSOLĂ – cunoașterea busolei; modul de folosire a busolei; orientarea cu ajutorul busolei
HARTĂ – cunoașterea hărților turistice; detalii de planimetrie; folosirea hărții în orientare și deplasare; modul de citire a unei hărți; identificarea locului în care ne aflăm cu ajutorul hărții

Ture montane

Trasee montane cu durata de una sau mai multe zile, cu campare la cort, refugii sau cabane în diferite masive muntoase din România. Noțiuni elementare de geologie, geografie – copii și adulți. Învățarea florei și faunei din România, ecologizare și protecție a mediului.